Hidrolik asansörler genellikle; Konutlarda, villa ve evlerde, tadilat gören binalarda; bina statiğine ek yük getirilmesinin istenmediği durumlarda (örneğin eski eser tadilatı), fabrikalarda, alış veriş merkezlerinde, eğim olan okullarda yükseltme amacıyla özürlü platform olarak kullanılırlar. Panaromik ve yük asansörleriyle birlikte tercih edilir. Binalarda makina dairesinin olmadığı durumlarda çoğunlukla hidrolik asansör kullanılır.
Hidrolik pompa ünitesi tarafından yağın pistonlara hortumla iletildiği ve kabinin direkt veya endirekt olarak pistonlar ile hareketinin sağlandığı asansör sistemleridir.
Diğer asansörler ile kıyaslandığında
Hidrolik asansörler, yoğun kullanım gerekmeyen ve makine dairesinin yukarıda yapılamadığı durumlar için uygun bir çözümdür.
Seyir mesafesinin çok olmadığı orta yükseklikteki binalarda hidrolik asansör farklı çözümleri ile hem konfor hem de maliyet açısından önemli bir alternatif oluşturmaktadır.
Bu tip asansörler 240 kg dan 4000 kg'a kadar ağırlık ve 1m/sn'ye kadar hız seçenekleri ile çeşitlendirilebilir.
Makine dairesi uygun olmayan durumlarda en iyi çözüm seçeneklerinden biridir.
Orta düzeyde yolcu akışı için idealdir.
Asansörler genel olarak yapılan sözleşmeler gereği aylık, 6 aylık ve yıllık olarak gerekli bakımlardan geçmelidir. Kabin tasarımı genelde laminat veya krom-nikel kaplama olarak yapılır
İnsanların büyük bir kısmı için kuyusuz hidrolik asansör oldukça yeni bir teknoloji ürünü. Gerçekte ise kuyusuz hidrolik asansörlerin kullanımları çok eskiye dayanmaktadır. kuyusuz hidrolik asansörlerde sıvı olarak ilk başlarda su kullanılmış olsa da daha sonrasında ise yağ kullanılmıştır. Kullanılmaya başladığı dönemlerde yalnızca depolarda ve fabrikalarda kısa irtifalı yük asansörü olarak kullanılmıştır. 1950 yılından sonra ise ağırlıklı olarak insan asansörü olarak kullanılmaya başlamıştır. Her ne kadar Pazar payı Avrupa ve Amerika yüksek olsa da ne yazık ki Türkiye’de çok fazla tercih edilmemektedir. Bugünlerde sadece büyük yüklerin taşınılması gereken, çatı problemi olan ya da kısa irtifalar için tercih ediliyor olsa da aslında kuyusuz hidrolik asansörün ülkemizde kullanımı eskilere dayanmaktadır.